Tenisçi Dirseği Tedavisi Bursa

Kişinin vücudunda el bileğinin geri doğru çekilmesinden sorumlu olan kasların başlangıç noktası lateral epikondil isimli noktadır. Bu bölgede tekrar eden zorlanmalara bağlı kas kemik birleşim noktasındaki yırtıklar ve dejenerasyonlar tenisçi dirseği olarak tanımlanır. Bu rahatsızlığın tıbbi ismi ise lateral epikondilit ismiyle bilinmektedir.

Hastada el ve el bileğinin çok yoğun kullanımı durumunda ön kol kasları gerilir. Bu durumda tenisçi dirseği rahatsızlığı ortaya çıkar. Yaşam konforunu bozan tenisçi dirseği tedavisi Bursa içinde hizmet veren kliniğimizde yapılmaktadır.

Bu rahatsızlık genellikle tenisle uğraşan kişilerde görüldüğü için bu isimle anılıyor.  Ancak dirsek eklemlerini aktif kullanan kişilerde de görülme sıklığı fazladır. Bu hastalığın tedavisinde Proloterapi, PRP, kök hücre tedavisi gibi yöntemler oldukça etkilidir.

Tenisçi Dirseği Nedir?

Lateral epikondilit ismiyle de bilinen tenisçi dirseği, tenis oynayan kişilerde el ve dirseklerin yoğun kullanımı sebebiyle tenis sporuyla uğraşanlarda görülen bir rahatsızlıktır. Ayrıca marangoz, tesisatçı, boyacı gibi beden gücüyle iş yapan kişilerde de sıklıkla görülmektedir.

Bu rahatsızlık el parmaklarını ve bileği hareket ettirme görevi bulunan kasların kemiklere yapıştığı bölgedeki hasara bağlı olarak ortaya çıkar. Ellerini ve bileklerini efor gerektiren aktivitelerde sürekli kullanan kişilerde semptomlarda artış gözlenir.  Kişide sürekli ağrı ve hareket kısıtlılığı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Erken teşhiste hastanın şikayetleri artmadan tedavi edilebilir.

Bursa tenisçi dirseği tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.

Tenisçi Dirseği Neden Olur?

Tenisçi dirseği nedenleri arasında en belirgin durum el ve bileklerin yoğun kullanılmasıdır. Sinir sistemi beyin, omurilik ve vücudun her yerinde bulunan periferik sinir sisteminden meydana gelir.  Kollar ve bacaklarda da perifirik sinirler bulunur. Bu sinirlerin içindeki hareket ve duyu sinir lifleriyle üzerinden vücudun hareket etmesini sağlar.

El ve bilek bölgesindeki kaslarda yaşanan sorunlarda tenisçi dirseği ortaya çıkabilir. Tenisçi dirseğin dışındaki kasların ve tendonların kemiğe yapışması sonucunda ağrılı olarak ortaya çıkar.  Bu rahatsızlıkta risk faktörleri şöyledir;

  • Yaş: Tenisçi dirseğinde yaş çok önemli bir risk unsurudur. Genel olarak 30-50 yaş arasında görülmektedir. Ancak daha genç ve yaşlı kişilerde de görülebilir.
  • Yoğun Kullanım: Spor etkinlikleri veya çalışmaya bağlı aktivitelerde tendon kemiğe yapışabilir. Buna bağlı olarak tekrarlayıcı rahatsızlıklar olur. Kavrama, doğrama, boyama ve giyinme gibi aktivitelerde yoğun kullanımda bu sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Travma Yaşanması: Kişide dirseklerin direkt temas etmesi, tendonda ortaya çıkan dejenerasyon sebepli şişme ve ödem oluşturabilir. Beklenmeyen bir hareket, zorlama ya da aktivitelerde ortaya çıkan travma yaralanmaları da tenisçi dirseği oluşturabilir.

Tenisçi Dirseği Belirtileri Nelerdir?

Tenisçi dirseği belirtileri arasında en önemli şikayet dirseğin dış kısmında ağrı şikayetlerinin yaşanmasıdır. Ortaya çıkan ağrı şikayeti dirseğin dış kısmında kemik çıkıntı üzerinde yaşanır. Daha sonra da ön kola doğru yayıldığı gözlenir.

Tenisçi dirseği belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilir;

  • Dirsek dışında hassasiyet ve ağrı şikayetleri
  • Ağır eşya kaldıran kişilerde dirsek bölgesinde ağrı oluşması
  • El ve bilek kaldırma ve germe sırasında ağrı şikayetlerinin oluşması
  • Bir objenin tutulduğu zamanlarda, el yumruk olarak sıkıldığında ya da kapı kolu çevrildiğinde ağrı oluşması gibi durumlardır.

Tenisçi dirseği yaşanan kişilerde ağrı en yaygın belirtidir. El bilekleri direnç olduğunda ağrının şiddetinde artış olur.   İlk zamanlar düşük şiddetli olan ağrılar zorlayıcı hareketler sürerse şiddetlenecektir. Ağrıya ek olarak kol kaslarında güç kaybı da gözlemlenir.

Bursa tenisçi dirseği tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bize iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.

Tenisçi Dirseği Tanısı Nasıl Konur?

Tenisçi dirseği rahatsızlığının belirtileri karakteristik olarak ortaya çıkar. Bu yüzden tenisçi dirseği tanısı çok kolay bir şekilde koyulabilir. Tanı için kullanılan yöntemler şöyledir;

  • Hasta Öyküsü: Öncelikle hasta öyküsü dinlenmelidir. Hasta öyküsü sırasında hastanın spor durumu, mesleği ve günlük yaşam aktiviteleri dinlenir. Ayrıca ağrı şikayetlerini net tarif etmesi istenir.
  • Fiziki Muayene: Tenisçi dirseği teşhisi için fiziki muayenede dirsek ağrı oluşup olmadığına bakılır. Tenisçi dirseği tanısı için özel bir muayene testi yapılır, testin pozitif olması tanıyı netleştirir. Fiziki muayenede hekim genel olarak durumu tanımlayabilir.
  • MR, Ultrason: Tenisçi dirseği tanısı hasta öyküsü ve fiziki muayene ile konulur. Bazı durumlarda tanıyı desteklemek amacıyla MR, Ultrason gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur.

Tanı sonrası duruma göre kişiye özel tedavi planlanır.

Bursa Tenisçi Dirseği Tedavisi

Bursa tenisçi dirseği tedavisi kişiye özel olarak planlanır. Genel tedavi yöntemleri şöyledir;

  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Hastanın yoğun aktivite yapması durumunda zorlayıcı aktiviteleri kısıtlaması gerekir. Bir süre istirahat ve tenis oynarken her iki eli de kullanma hafif vakalarda çözüm olabilir.
  • İlaç Tedavisi: Hastada ağrı şikayetlerini azaltmak adına anti inflamatuar ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Ancak, bu ilaçlar hastalığı tedavi etmediği gibi tenisçi dirseğinde mevcut olan tendon hasarlanmasını arttırmaktadırlar. Bu nedenle anti inflamatuar özelliği olan ağrı kesicileri kullanmaktan kaçınmak en doğrusu olacaktır.
  • Brace Takımı: Ara önkol kasları üzeri ve dirsek altına takılan dirsek bandı tendonların üzerindeki gerilimi azaltır.
  • Steroid Enjeksiyonu: Steroid bölgesel olarak enjeksiyonu yapılan güçlü anti inflamatuar bir ağrı kesicidir. Bu tedaviden artık son dönemde yavaş yavaş uzaklaşılmaktadır. Çünkü kortizonun olumsuz etkileri nedeniyle geçici ağrı kesici etkisinin yanı sıra tendon hasarında artışa neden olabilmektedir.
  • Cerrahi İşlem: Çok ağır vakalarda cerrahi dışı tedavilerle 6 ayda sonuç alınamadıysa cerrahi tedavi yapılır. Geleneksel açık ameliyat ve artroskopi yapılabilir. Artroskopide endoskopik yöntemle küçük delikten dirseğe girilir ve bozuk tendon dokusu temizlenir. Cerrahi işlem sonrasında hastanın gücünü geri kazanması için de fizik tedaviye başvurulur.

Rejeneratif Yöntemlerle Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tenisçi dirseği tedavisi sürecinde en uygun olan ve en etkili tedavi yöntemleridir.

PRP: tenisçi dirseği hastalığına neden olan tendon hasarlanması bölgesine uygulanan PRP ile hasarlı tendonun tamiri sağlanır. Tenisçi dirseğinde etkili bir tedavi yöntemidir.

Proloterapi: hasarlı tendonun kemiğe yapışma bölgesine uygulanan proloterapi enjeksiyonları ile doku tamiri başlatılır ve hastalığın tedavisi sağlanır.

Otolog Şartlandırılmış Serum Tedavisi: hastanın kendi kanından elde edilen büyüme faktörleri hasarlı tendona enjekte edilir ve tendonun iyileşmesi hedeflenir.

Ozon tedavisi: Hasarlı tendon bölgesine ozon gazının lokal olarak enjekte edilmesi şeklinde uygulanır.

Kök Hücre Tedavisi: Diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen ağır ve dirençli vakalarda uygulanır. Hastanın leğen kemiğinden alınan kök hücreler hasarlı tendona enjekte edilir. Enjekte edilen kök hücreler zamanla tendonun tamirini sağlar. İleri teknolojinin uygulandığı uzmanlık gerektiren ve oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

Bursa’da tenisçi dirseği tedavisi için Dr. Mehmet Mustafa Ertürk’ten randevu almak ve hastalık hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için kliniğimizi arayabilirsiniz.