Avasküler Nekroz Tedavisi Bursa

Avasküler nekroz, sıklıkla femur isimli üst bacak kemiğinin başında görülen bir rahatsızlıktır. Çok sinsi bir şekilde ilerler. Bu hastalık dünyada ilk kez 1738 yılında Alexander Munro tarafından tanımlanmıştır. Daha sonra femur kemiğinde oluşan deformasyonlara bağlı yaşandığı 1800’lü yıllarda tespit edilmiştir.

Rahatsızlık öncelikle kasık bölgesinde hafif sızılarla ortaya çıkar.  Daha sonra şiddetli ağrılara ve daha ileri düzeyde yürüme bozukluklarına yol açabilir. Femur kemiği başında kanlanma durumu hastalığın tetikleyicisi olur. Kişinin yaşam kalitesini çok ciddi şekilde etkileyen bir durumdur.

Femur kemiği yapısı itibariyle az miktarda kan dolaşımına sahiptir. Kemiğin baş kısmında kanlanma yaşanması geri dönüşü zor bir dejenerasyon olmaktadır. Femur kemiği başını besleyen çok sınırlı sayıda damar olduğu için bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Avasküler nekroz, kalça bölgesinin dışında ayak bileği, tibia gibi başka bölgelerde de ortaya çıkabilmektedir.

Avasküler nekroz tedavisi Bursa şehrinde kliniğimizde yapılmaktadır. Detaylı bilgi ve randevu için iletişim kanallarımız üzerinden bizlere ulaşarak hemen bilgi alabilirsiniz.

Avasküler Nekroz Belirtileri Nelerdir?

Avasküler nekroz belirtileri arasında en yaygın olan bulgu ağrı şikayetleridir. Bu hastalık genellikle 30’lu yaşlarda olan erkeklerde ortaya çıkmaktadır.  Erkeklerde ağrılar kalçanın ön kısmı, kalçanın arka kısmı ve kasık bölgesinde görülebilir.

Avaskülter nekroz yaygın belirtileri şu şekildedir;

  • Kasık ve kalça bölgelerinde ortaya çıkan şiddetli ağrılar
  • Yürürken aksama yaşama
  • Yürürken zorlanmaya başlamak
  • Yürüme mesafelerinin kısalması
  • Günlük hayatta çok çabuk yorulmaya başlama
  • Spor yaparken bacakta rahatsızlık hissi oluşması gibi durumlardır.

Avasküler Nekroz Nedenleri Nelerdir?

Kemik dokuları sürekli olarak yıkılır ve kendini yapılandırır. Kemiğin yenilenme sürecinin sağlıklı olması için kan dolaşımının iyi olması ve bölgede yeterli kanlanma yaşanması gereklidir. Bölgede dolaşım ve kanlanma süreçlerinde bozulma olursa kemik dokusu kendini yeniden yapılandıramaz.

Yıkılan kemik dokusunun yerine yeni doku gelemediğinde femur başında yapısal bozukluk ortaya çıkar. Bu durum bir erime türü olarak da nitelendirilebilir. Bu durum kemik dokusunda kayıpların yaşanmasına yol açar. Kemik yapısının bozulmasına bağlı zamanla eklemlerde çökmeler görülür. İlerleyen dönemlerde ise eklemlerde şiddetli ağrıları oluşur.

Yapılan araştırmalar dünyada erkeklerde kadınlara göre görülme sıkılığının 8 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Ayrıca 50 yaş altı kişileri olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Türkiye’de her yıl 3 bin kadar kişiye avasküler nekroz teşhisi koyulmaktadır.

En yaygın avasküler nekroz belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Femur boynunda kırıklar oluşması
  • Uzun süreli steroid tedavisi görme
  • Alkol bağımlılığı
  • Gut hastalığı tanısı
  • Pıhtılaşma bozuklukları yaşama
  • Orak hücreli anemi

Avasküler nekroz hastalarının %37’sinde hastalığın nedeni belirlenemiyor.  Bu durum uzmanların hastalığın nedenleri arasında genetik faktörler ve bağışıklık sistemi sorunlarının da olduğunu gösteriyor.

Avasküler Nekroz Tanısı Nasıl Konur?

Avasküler nekroz tanısı koyarken hastada çeşitli yöntemler uygulanır.  İlk belirti ağrı olarak ortaya çıkar. Kilinin kalçasının kıpırdatmasına engel olacak derece ağrılar yaşanabilir.  Ağrılar kalça hareketleri ile artıyorsa ve bacak önünden dize doğru yayılıyorsa bu hastalık tanısı için önemli bir bulgudur.

Avasküler nekroz tedavisi için doğru tanı koyulmalıdır. Tanıda muayene ve MR görüntülemesi yeterlidir. Hastaya röntgen çekilip MR incelemesi yapılmaması tanı sürecinde yapılan en büyük hatadır. Hastalığın dördüncü evresine kadar röntgende tanı koymak mümkün olmayabilir.

MR incelemesi ile kesin tanı koyulabilir.  Deneyimli hekimler tarafından MR incelemesi sırasında evreleme de yapılır. Hastalığın evresine göre doğru tedavi hayata geçirilir.

Avasküler Nekroz Evreleri

Avasküler nekroz evreleri hastalığın ilerleme durumlarına göre değişiklik gösterir. 4 evreden meydana gelen bu hastalıkta evrelere değinelim;

1. Evre: Ağrı şikayetleriyle birlikte eklem kıkırdağı altında MR incelemesinde ödem oluşumu gözlenir. Ödemin sınırları net değildir. Bu dönemde cerrahi işlemle%80 oranında başarılı sonuçlar alınabilir. Aynı zamanda ozon terapi tedavisi, koltuk değneği, hiperbarik oksijen uygulamaları pek tercih edilmez.

2. Evre: MR’da AVN sınırlar net çizilebilir. Kıkırdakta çatlak ve çökme görülmez.  30 yaş altındaki hastalarda core dekompresyon ameliyatı işe yaramayabilir. Bu durumda vaskularize fibula grefti ameliyatı uyuglanabilir.

3. Evre: MR incelemesinde kıkırdak bölgesinde çatlak ve ufak çökmeler görülebilir.  Bu dönemde sadece ağrı tedavisi de tercih edilebilir. Şiddetli ağrılarda protez uygulanabilir.

4. Evre: MR incelemesinde başın yükünü taşıyan bölümde artık çökme yaşanır. Bu rahatsızlıkta kesin tedavi protezdir. Bu evrede ağrı şikayetleri az olan hastalar da görülebilir.

Bursa Avasküler Nekroz Tedavisi

Bursa avasküler nekroz tedavisi belirlenirken hastanın durumuna göre hareket edilir. Hastalığın evresi, hastanın yaşı ve şikayetlerine göre kişiye özel tedavi uygulanır.

Tedavi seçenekleri şöyle sıralanabilir;

  • İlaç Tedavisi: Avasküler nekroz tedavisi sürecinde ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisi ağrılarla mücadele içindir. Ağrıların dayanılmaz bir boyutta olması durumunda ilaç tedavisi etki etmemeye başlar.
  • Cerrahi Operasyon: Cerrahi operasyonda farklı seçenekler söz konusudur. Genellikle ameliyat sırasında bölgeye protez uygulanmasına yönelik işlem yapılıyor. Cerrahi işlemlerde kalçadaki ölü dokuya kanal açılarak basınç azaltılıyor. Daha ilerleyen vakalarda greftleme işlemi yapılabiliyor. Eklem yüzeyinde ve eklemde bozulma varsa protez kesin yöntemdir. Son evreye gelmiş hastalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
  • Ozon Terapi Tedavisi: Hastalık femur bölgesindeki kan dolaşımıyla ilgili olduğu için ozon terapi tedavisiyle kalça eklemi ve femur kemiğindeki kan dolaşımı düzenlenebilir. Mikro dolaşım bozuklukları bu yöntemle tedavi edilebilir.  Ozon terapi genellikle kök hücre tedavisini desteklemek amacıyla kullanılır ve kök hücre tedavisinin etkisini arttırır.
  • Fizik Tedavi : Avasküler nekroz tedavisinde uygulanan yöntemlerden birisi de fizik tedavidir. Fizik tedavi ağrı şikayetinin azaltılması, eklem hareketinin korunması amacıyla uygulanır. Avasküler nekroz hastalarından kök hücre tedavisi sonrasında iyileşmenin hızlanması amacıyla da uygulanır. Ayrıca cerrahi operasyon sonrası hastanın yürümeye başlaması, bölgenin güçlenmesi ve yaşam konforunu arttırması için fizik tedavi uygulanır.

Avasküler Nekrozda Kök Hücre Tedavisi

Günümüzde özellikle evre 1 ve 2 avasküler nekroz hastalarında en etkili cerrahi dışı tedavi yöntemidir. Avasküler nekroz hastalığının temelinde hastalığın oluştuğu bölgede kan akımının azalması yer alır. Kök hücre tedavisinde bu bölgede azalmış olan kan akımının arttırılması hedeflenir. Kan akımının artışı sağlanarak hastalık ameliyat olmaksızın tedavi edilir. Avasküler nekroz tedavisinde tercih edilen kök hücre yöntemi kemik iliğinden kök hücre yöntemidir. Hastanın leğen kemiğinden alınan kemik iliğinden kök hücreler elde edilir ve bu hücreler hastanın avasküler nekroz olan bölgesine enjekte edilir. Bazı hastalarda kök hücre tedavisi ile aynı seans içerisinde avasküler nekrozun olduğu kemik bölgesine bir kanal açılarak basınç azaltılması işlemi birlikte uygulanarak tedavinin etkinliği arttırılır.

Bursa’da avasküler nekroz tedavisi için hemen kliniğimizi arayarak Dr. Mehmet Mustafa Ertürk’ten randevu alabilirsiniz.