Boyun Fıtığı Tedavisi Bursa
Boyun fıtığı; kişinin disk yapısında görülen hasarlara bağlı omurilik kanalına doğru Jelatinöz yapıdaki disk adı verilen maddenin yer değiştirmesine bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bu problem kişide yaşam tarzı, travma veya genetik aktarıma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Boyun bölgesinde görülen bu ağrıların şiddeti yüksek olabilir ve hastanın yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebilir.
Bursa boyun fıtığı tedavisi yapılmadığında çok büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Boyun fıtığı şikayetleri boyunda ağrı ve kollarda uyuşma şeklinde nitelendirilir. Bu rahatsızlık her yaşta ortaya çıkabilir ve tedavide ilk aşama proloterapi gibi cerrahi dışı tedavilerdir.
Proloterapi gibi konservatif tedaviler sonrasında geçmeyen boyun fıtığı şikayetleri için cerrahi uygulama yapılmaktadır. Bursa’da boyun fıtığı tedavisi hakkında bilgi almak adına Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Ertürk’ün kliniğini arayabilirsiniz.
Boyun Fıtığı Nedir?
İnsanda boyun bölgesinde kafatasını taşıyan 7 farklı omurga kemiği vardır. Omurlar arasında kişinin hareket etmesine yardımcı olan diskler bulunur. Disk omurları birbirine bağlayan önemli bir yapıdır ve kuvvetli bir bağ dokusundan meydana gelir. Diskler omurlar arasında yastık ve darbe emicisi görevi görmektedir.
Yaşın ilerlemesine, zorlama, travma ve kaza gibi durumlara bağlı olarak disk merkezinde su içeriğin kaybedilmesi durumunda boyun fıtığı ortaya çıkabilir. Diskte su içeriği kaybedildiği için dik yastıklama görevini iyi yapamamaya başlar. Disk üzerinde görülen bozulmalar ilerledikçe dış tabakada yırtılma görülür. Daha sonra disk merkezi dış tabakada görülen yırtıktan dışarı çıkar ve sinirlerle omurilik boşluğundan taşar. Bu durum boyun fıtığı oluşturur.
Kişide boyun fıtığı farklı durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bursa boyun fıtığı tedavisi ile yaşam konforunu olumsuz etkileyen boyun fıtığı ortadan kaldırılabilir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
En yaygın boyun fıtığı belirtisi boyun ağrısı olmaktadır. Boyun ağrılarının tamamı fıtık sebebiyle yaşanmaz. Bu ağrılar kas kökenli ağrılar da olabilir. Zorlama ve ağır kaldırmaya bağlı boyun fıtığı ortaya çıkabilir.
Boyun fıtığı belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Başın orta bölümünden şakaklara doğru yayılan; şiddetli, kola yayılan ve geçmeyen boyun ağrısı
- Sırt, kol ve omuz bölgesinde ağrılar
- El becerilerinin zayıflaması
- Kol ve parmakta uyuşma ile karıncalanma oluşması
- Duyularda kayıp yaşama
- Vücutta elektriklenme yaşama
- El ve kol kaslarında güç kaybı oluşması
- Reflekslerin zayıflaması
- Kol bölgesinde incelme şikayetleri en yaygın belirtiler arasındadır.
Boyun fıtığına bağlı ortaya çıkan ağrılar sırt, kürek kemiği, omuz ve başın arka kısmından parmak ucuna kadar inebilir. Sinir kökü ve omurilik dokusuna baskı oluştuğunda bölgede ödem de belirtiler arasındadır.
Yukarıdaki belirtileri hissetmeye başladıysanız Bursa’da boyun fıtığı tedavisi yapan kliniğimizi arayarak bilgi alabilirsiniz.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
20-40 yaş arası, vücudunu çok kullanan bireylerde genellikle boyun fıtığı şikayetleri ortaya çıkar.
Bazı boyun fıtığı nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Ağır yük kaldırma, ters harekette bulunma veya itme hareketini sık yapma bağ dokuda yırtılma oluşturarak fıtık riskini arttırır.
- Uzun süreli masa veya bilgisayar başında oturma duruş bozukluğu ve boyun fıtığı oluşturur.
- Trafik kazası geçirme veya yüksek bir yerden düşme
- Cep telefonunu uzun süre kullanma
- Boynu eğerek uzun süre ekrana bakma
- Telefonu boynu boyna kıstırarak konuşma alışkanlığı
- Telefon veya tableti göz hizasından aşağıda tutma ve bunlara uzun süre bakma gibi durumlar olası nedenler olabilir.
Boyun fıtığında genetik geçiş söz konusu değildir. Ancak anne ve babada boyun fıtığı olan kişilerde disk eklemlerinde hassasiyet söz konusudur. Bu yüzden bu kişilerde boyun fıtığı ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olur.
Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?
Boyun fıtığı tanısı koyarken öncelikle fiziki bir muayene yapılır. Muayene sırasında ağrının yeri ve türü belirlenir. Hastada kuvvet kaybı, duyu kaybı ve anormal refleks durumu incelenir.
Fiziki muayene kesin tanı için yeterli olmaz. Kesin boyun fıtığı teşhisi için röntgen, MR ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Röntgen sırasında omurgadaki yıpranmaya bağlı kemik çıkıntıları ve disk aralarındaki daralma görülebilir. Disk fıtıklaşması ve omurilikten çıkan sinirleri göstermede röntgen yetersiz kalır.
Bu durumda MR kullanılır. Böylece fıtık tarafından omurilik ve sinirlere yapılan baskı net olarak gözlemlenebilir.
EMG ile sinir kalitesine bakılır. Ayrıca bu yöntem boyundan kola giden sinirin başka nedenle uyuşup uyuşmadığını da ortaya koyar.
Bilgisayarlı tomografi ile sinirlerin geçtiği kanal, kireçlenen disk ve tahrip olmuş kemik yapıları incelenir.
Tüm bu işlemler sonrasında boyun fıtığı tanısı koyulur. Hastalığın durumuna göre gerekli tedavi planı hazırlanır.
Bursa Boyun Fıtığı Tedavisi
Bursa boyun fıtığı tedavisi hastanın durumuna, ağrının türüne ve şiddetine göre farklı yöntemlerle gerçekleştirilir.
Boyun fıtığı tedavisinde kullanılan yöntemler genel olarak şöyledir;
İlaç Tedavisi: Boyun fıtığı ağrılarını kontrol altına almak adına ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Genel olarak reçetesiz alınabilen anti inflamatuar ilaçlar tercih edilebilir. Şiddetli ve geçmeyen ağrılarda doktor reçetesiyle opioid analjezikler verilebilir. İlaç tedavisinde kas gevşeticiler de doktor kontrolünde kullanılır. İlaçlar doktor kontrolünde belirtilen miktarlarda alınmalıdır.
Spinal Enjeksiyon: Çok şiddetli ağrılarda ağrının hafiflemesi için omurilik içinde yer alan boşluğa kortizon ilaçları enjekte edilerek radyolojik görüntülemeyle yapılan tedavidir. Diskteki ödem ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.
Proloterapi: Bursa boyun fıtığı tedavisi yapılırken öncelikle cerrahi olmayan işlemler tercih edilir. Proloterapi en etkili cerrahi olmayan boyun fıtığı tedavisi yöntemlerindendir. Proloterapi ile Boyun fıtığının oluşmasına neden olan omurga bölgesindeki zayıflamış bağların onarımı sağlanır. Bu şekilde boyun fıtığı tedavi edilir.
Bursa boyun fıtığı tedavisinde proloterapi uzun süreli bir tedavi ve koruma yöntemi olarak öne çıkar.
Nöral Proloterapi: Boyun fıtığının neden olduğu sinir dokusundaki hasarlanmanın ve iltihaplanmanın tedavisinde kullanılır.
Nöral Terapi: Boyun fıtığının neden olduğu dokulardaki duyarlılığın ortadan kalkması için uygulanır.
Kök Hücre Tedavisi: Boyun fıtığının yer aldığı omurga bölgesindeki hasarlanmış dokuların onarımını sağlar bu nedenle boyun fıtığı tedavisinde kullanılır.
PRP Tedavisi: Boyun fıtığının oluştuğu omurga bölgesinde kanlanmanın az olduğu hasarlanmış bölgelere doku onarımı için trombosit hücrelerinin verilmesini sağlar ve boyun fıtığının tedavisinde kullanılır.
Bursa’da boyun fıtığı tedavisi sürecinde uygulanan proloterapi, nöral proloterapi, nöral terapi, kök hücre tedavisi yöntemleri hakkında bilgi almak için kliniğimizden randevu alabilirsiniz.
Fizik Tedavi: Fizik tedavi ve rehabilitasyonda boyunda bulunan kas dokusu, omurilik ve kolların desteklenmesine odaklanılır. Şiddetli ağrı şikayetlerinde ağrı şiddeti azaltılmaya çalışılır. Hareket kısıtlığı varsa boyun bölgesindeki disk ve dokuları yumuşatma ile hastanın günlük yaşama dönebilmesi sağlanır. Fizik tedavi uzmanlarca planlanan ve yürütülen bir tedavidir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı: Hasta ilaç tedavisi, fizik tedavi, proloterapi, spinal enjeksiyon uygulamalarına cevap vermiyorsa cerrahi yöntem olarak boyun fıtığı ameliyatı uygulanır. Genel olarak her 100 hastadan 1 tanesinde cerrahi yönteme başvurulur. İşlem sırasında temel amaç diske baskı yapan siniri çıkartmaktır.
Bursa’da boyun fıtığı tedavisi uygulamaları hakkında detaylı bilgi için hemen kliniğimizi arayabilirsiniz.